Duurzaamheid

Iedereen krijgt ermee te maken en voor iedereen heeft duurzaamheid een andere betekenis. Duurzaamheid voorkomt dat de invloed van menselijke activiteiten blijvende schade aan het milieu aanricht. Dit heeft een belangrijk doel: de wereld behouden zoals deze nu is voor toekomstige generaties. De klimaatdoelstellingen van de Europese Unie streven naar een soortgelijk doel, een reductie van 55% uitstoot in 2030 en klimaatneutraal zijn in 2050. Het verduurzamen van je woning of appartement levert een belangrijke bijdrage aan het doel.

Het verduurzamen van je woning is een enorme trend en brengt veel vragen met zich mee;  Wat kan ik verduurzamen?  Hoe kan ik het verduurzamen het best aanpakken? Wat zijn de kosten?  Wat is het rendement?  Heb ik de financiële mogelijkheden? Wat levert het mij allemaal op?

Elke woning is uniek en elke woning kan op verschillende manieren worden verduurzaamd. Wij nemen je mee in de (verschillende) verduurzamingsmogelijkheden.

Soorten duurzaamheid

Een duurzaam huis is goed voor het milieu, energierekening en kan goed zijn voor de waarde van je huis. Maar dat niet alleen! Het draagt ook bij aan je wooncomfort, misschien wel het allerbelangrijkste.

In elke woning of appartement kan duurzaamheid worden toegepast. Dit kan op vele manieren! Om je een beter inzicht te geven op welke manier jij je woning kan verduurzamen, wordt duurzaamheid onderscheden in twee soorten: bouwkundig en installatietechnisch.

Bouwkundige duurzaamheid

Het isoleren van je woning is de logische eerste stap in het verduurzamingstraject. Dit kan op verschillende manieren:

 

Installatietechnische duurzaamheid

Ook installatietechnisch kan de woning een verduurzamingslag maken. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden:

  • Vernieuwen van huidige installaties in de woning (cv-ketel, ventilatiesystemen en geiser)
  • Zonnepanelen (per 01-01-2023 betaal je geen BTW meer)
  • Zonnecollectoren t.b.v. een zonneboiler
  • Warmtepomp (lucht/lucht warmtepomp, lucht/water warmtepomp, bodem/water warmtepomp, water/water warmtepomp en hybride warmtepomp).

Een warmtepomp excelleert bij een geïsoleerde woning. Ook een waterontharder en ledverlichting kunnen een interessante optie zijn.

Financieringsmogelijkheden om je woning te verduurzamen

Om je woning te verduurzamen zijn de volgende financiële regelingen beschikbaar:

  • De overheid biedt een investeringssubsidie aan voor duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Vanaf 2023 kan je subsidie ontvangen voor het doorvoeren van één isolatiemaatregel, let wel goed op de voorwaarden. Ook voor het overstappen naar duurzame warmte zoals een warmtepomp of een zonneboiler is subsidie verkrijgbaar.
  • Het warmtefonds biedt een energie bespaarlening voor bestaande woningbouw, maar ook voor Vereniging van Eigenaren. Het doel van het warmtefonds is het aantrekkelijker maken om de woning te verduurzamen. Het warmtefonds biedt leningen aan van €1000,- tot maximaal €65.000,- (afhankelijk van de voorwaarden).
  • Bij het afsluiten van een hypotheek is het mogelijk om 6% extra te lenen voor energiebesparende maatregelen, met een maximum tot €9.000,-. Bespreek deze mogelijkheden vooraf goed met je hypotheekadviseur.
  • Eigen middelen / spaargeld
Call Now Button