Tips bij de aankoop van het huis van je dromen

Het kopen van een huis is een spannend en soms ook emotioneel traject. Als aankoopmakelaar adviseren wij kandidaat-kopers vanaf het vinden van de juiste woning tot de uiteindelijke eigendomsoverdracht. Hieronder vind je een aantal tips die je helpen bij het vinden van nieuw woongeluk.

Tips bij de aankoop van het huis van je dromen

Het kopen van een huis is een spannend en soms ook emotioneel traject. Als aankoopmakelaar adviseren wij kandidaat-kopers vanaf het vinden van de juiste woning tot de uiteindelijke eigendomsoverdracht. Hieronder vind je een aantal tips die je helpen bij het vinden van nieuw woongeluk.

1.

Zoek eerst uit hoeveel je kunt lenen.
Het kopen van een woning begint met het zoeken. De juiste woning is voor iedereen anders en afhankelijk van onder meer budget en levensfase. Het is daarom belangrijk dat je eerst met een erkend hypotheekadviseur hebt gesproken. Dan weet je precies welke huizen in jullie budget passen en of de woonwensen haalbaar zijn.

2.

Alerter met ons zoekprofiel.
Op basis van je woonwensen maakt Van Diepen Aankoopmakelaar een persoonlijke selectie van het huidige woningaanbod. Als er geen geschikt aanbod is stellen we een zoekprofiel op dat aansluit op je wensen en eisen. Hierdoor kunnen we gericht voor je op zoek gaan en melden we meteen wanneer er een woning in verkoop komt die aan jouw criteria voldoet. Een soort ‘house-alert’ als het ware waarbij je eerder op de hoogte bent dan via bijv. Funda. Bekijk hier de mogelijkheden van ons uniek zoeksysteem.

3.

Een eerste onderzoek voor we gaan bezichtigen.

Op het moment dat er een geschikte woning is gevonden, gaat Van Diepen Aankoopmakelaar vanaf de 1e bezichtiging met je mee. Voorafgaand voeren we alvast een eerste onderzoek uit. Dan weten we meteen wat de (verkoop) geschiedenis van het pand is en wat de bijzonderheden in de directe omgeving zijn. Zo kunnen we bij de bezichtiging meteen al scherpe vragen stellen.

Als aankoopmakelaar beoordelen wij, tijdens de bezichtiging, de woning kritisch en objectief. Wij kijken en vragen onder meer naar de bouwkundige en juridische aspecten, maar ook naar de mogelijkheden die de woning biedt. Ook het (verder) verduurzamen van de woning is een onderdeel dat we meenemen in de advisering.

4.

Na de eerste bezichtiging zitten we niet stil.

Na de bezichtiging bespreken we de bevindingen met je. Zijn jullie nog steeds enthousiast dan maken we een eventuele vervolgafspraak. Voordat die plaatsvindt onderzoeken we nog andere zaken zoals het bestemmingsplan en de vereniging van eigenaren (bij een appartement). Zo kunnen we uitvinden of er nog addertjes onder het gras zitten en sta je sterker tijdens de prijsonderhandeling. Voordat we de bieding namens jullie uitbrengen ontvangen jullie een aankooprapport met daarin o.a. een analyse van de woning, waardering, aankoopstrategie en advies over de eventueel op te nemen voorbehouden. Op deze manier weet je precies wat je koopt en welke (financiële) risico’s er zijn.

Wel zo prettig bij het kopen van een woning.

Let op: Als koper heb je onderzoekplicht!

De onderzoekplicht van de koper houdt in dat je als koper zowel de bouwkundige als de juridische staat van een woning moet onderzoeken. Doe je dit niet, dan loop je de kans om schadevergoeding mis te lopen als er na de koop gebreken aan het licht komen.

Bij het inschakelen van Van Diepen Aankoopmakelaar nemen wij deze verantwoordelijkheid van je over. Dan regelen wij alles en zorgen wij ervoor dat je met een gerust hart van je woning kunt genieten.

5.

Hoe gaat het ondertekenen van de koopakte?

Als de koop is gesloten, leggen we alles vast in de koopakte. Hierin staan alle bijzonderheden over de prijs, de voorwaarden en de oplevering. De inhoud van deze koopakte vormt de basis voor de eigendomsoverdracht bij de notaris.

Zodra je in het bezit bent van de door beide partijen (koper en verkoper) getekende koopakte, gaat de bedenktijd van 3 dagen in. Dit is wettelijk geregeld; binnen deze 3 dagen kun je nog, zonder opgaaf van reden, van de koop afzien.

6.

Wat betekent ‘voorbehoud van financiering’?

Indien in de onderhandeling een voorbehoud van financiering is opgenomen is er beperkte tijd om een passende offerte van een geldverstrekker te verkrijgen. Het is daarom verstandig direct na acceptatie van het voorstel een tweede afspraak in te plannen met de hypotheekadviseur. Van Diepen Aankoopmakelaar bewaakt voor jou de gestelde termijnen.

7.

Controleer voor je gaat tekenen.

De grote dag! De sleuteloverdracht van de nieuwe woning! Ook dan kun je op Van Diepen Aankoopmakelaar rekenen.

Voorafgaand ontvang je als koper de akte van levering en (eventueel) de hypotheekakte van de notaris. Wij controleren dan of deze in overeenstemming is met de koopakte en eventueel aanvullend gemaakte afspraken.

Voordat je bij de notaris de akte ondertekent, vindt er eerst nog een laatste inspectie van de woning plaats. Tijdens deze inspectie beoordelen wij of de woning in dezelfde staat is als tijdens de aankoop. Ook controleren wij de lijst van zaken en checken we de meterstanden. Na ondertekening van de akte bij de notaris is de eigendomsoverdracht een feit. Nu zijn jullie eigenaar!

Wil je ook een huis kopen en gebruik maken van onze jarenlange ervaring? Neem dan contact met ons op voor een afspraak via het contactformulier.

Maak een vrijblijvende afspraak

    Meer informatie?

    Vul onderstaand formulier in. Dan helpen we je graag verder!

    Call Now Button