Eén van mijn klanten is verliefd. Op een prachtig, maar oud huis. Tijdens de aankoopbegeleiding heb ik mijn klant, als zijn aankoopmakelaar, een bouwkundige keuring geadviseerd. Want, als je een huis koopt, wil je natuurlijk weten wat je krijgt! Een bouwkundige keuring kan daarbij helpen. Maar wanneer is zo’n keuring echt nodig?
Wat is een bouwkundige keuring?
Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van de woning, waarbij de bouwkundige alles van het dak tot de kruipruimte bekijkt. Tijdens de keuring wordt gekeken naar zaken als indicatie van lekkages, funderingsproblemen, elektrische installaties en de algehele bouwkwaliteit van het huis. Vaak ben ik, als aankoopmakelaar, samen met mijn klant bij de bouwkundige keuring aanwezig, zodat eventuele gebreken direct besproken kunnen worden. De bevindingen van de bouwkundige worden vastgelegd in een bouwkundig rapport. Dit rapport geeft je een overzicht van de huidige staat van het huis en de te verwachten herstelkosten en wat je in de toekomst kunt verbeteren.
Wanneer is een bouwkundige keuring verstandig?
Een bouwkundige keuring is meestal niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden, vooral bij oudere huizen of als de aankoopmakelaar tijdens de bezichtiging al gebreken opmerkt, zoals scheuren in de muren of sporen van lekkage. En vergis je niet, zelfs bij nieuwere woningen kan een keuring verstandig zijn! Zeker als er sprake is van slecht uitgevoerd onderhoud of een verbouwing. Bij bepaalde hypotheekvormen, zoals de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kan een bouwkundige keuring verplicht zijn. Dit geldt ook als een taxateur na inspectie een bouwkundig rapport adviseert.
Wat staat er in het bouwkundig rapport?
Het rapport bevat foto’s en een gedetailleerde uitleg van de gebreken en kosten. Deze kosten worden opgedeeld in:
- Directe kosten: zaken die snel hersteld moeten worden om verdere schade te voorkomen.
- Kosten op termijn: onderhoud dat binnen vijf jaar nodig is.
- Kosten voor woningverbetering: werkzaamheden die niet noodzakelijk zijn, maar wel het comfort of energieverbruik van de woning verbeteren.
Wat is het beste moment om de woning te laten keuren?
Er zijn verschillende momenten waarop je een bouwkundige keuring kunt laten uitvoeren:
- Voor het uitbrengen van een bod: Zo weet je zeker dat je een goed bod doet zonder onverwachte kosten achteraf.
- Tussen mondelinge overeenstemming en het tekenen van de koopovereenkomst: Je kunt nog altijd onderhandelen, maar het risico bestaat dat de verkoper de woning aan een ander verkoopt.
- Na het tekenen van de koopovereenkomst: Dit is vaak de veiligste optie. Je kunt dan gebruikmaken van het voorbehoud van bouwkundige keuring, waardoor je de koop kunt ontbinden als de herstelkosten hoger zijn dan verwacht.
Conclusie
Een onafhankelijke bouwkundige keuring biedt zekerheid bij de aankoop van een huis. Het geeft je inzicht in eventuele gebreken en toekomstige onderhoudskosten. Wel zo prettig om te weten! Dus, of het nu verplicht is of niet, een bouwkundige keuring is vaak een slimme investering bij de grootste aankoop van je leven.
Wil je meer weten over het inschakelen van een bouwkundige? Neem dan
contact met ons op via de site of telefonisch op 075-6414639.