‘Gekkenhuis’ op de (Zaanse) woningmarkt

De vraag voor woningen neemt toe, het aanbod is krap, de prijst stijgt en de omloopsnelheid ligt hoog. Dit alles bij elkaar creëert gekte op de woningmarkt. Het is een gekkenhuis dus. Dit blijkt ook uit de eerder deze week gepubliceerde NVM woningmarktcijfers van het 4e kwartaal van 2017. Zoals de NVM zelf omschrijft: ‘De woningmarkt zit gevangen tussen grote vraag en slinkend aanbod.’ Uit de landelijke NVM kwartaalrapportage blijkt dat het aantal woning verkopen in het laatste kwartaal van 2017 is gedaald met 6 %. Er stonden in dezelfde periode vorig jaar 36% minder huizen te koop. De prijzen van de huizen blijven echter stijgen momenteel kost een woning gemiddeld € 269.000. Tevens is de gemiddelde verkooptijd gedaald naar slechts 52 dagen en schril contrast met 2012 met een gemiddelde verkooptijd van 171 dagen.

Lokale hectiek

Regionaal zijn echter grote verschillen zichtbaar. De dynamiek in de regio’s, met name in de Randstad, neemt steeds verder toe. De overspannen woningmarkt is ook merkbaar in de regio Zaanstreek/Wormerland. Het kan dus nóg gekker. Uit de NVM rapportage blijkt onder meer dat in het 4e kwartaal van 2017 er 322 woningen te koop stonden. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit een daling van bijna 36% (!). Meer dan de helft van de verkochte woningen werd boven de vraagprijs verkocht.

De instroomquote laat het percentage woningen zien dat ieder kwartaal nieuw in verkoop komt, ten opzichte van het totale woningaanbod. Een hoge instroomquote wijst op een dynamische markt waarin woningen snel verkocht worden en het nieuwe aanbod een relatief groot deel uitmaakt van het totale aanbod. Landelijk ligt dit percentage op 73,1%. In de regio Zaanstreek ligt de instroomquote op 151%. Van lokale hectiek is dus wel sprake.

Bovendien ligt de verkooptijd nóg lager dan het landelijk gemiddelde. In Zaanstreek/Wormerland werd de woning, in het laatste kwartaal van 2017, in iets meer dan een maand (32 dagen) verkocht. De lokale krapte-indicator ligt op 2,1. Dit betekent dat de Zaanse koper slechts keuze heeft uit 2 concurrerende woningen. Patrick van Diepen van Van Diepen Vastgoedadvies merkt eveneens dat kopers meer en meer behoefte hebben in begeleiding van koopwoning in deze grillige markt.
Patrick beaamt꞉´Er is krapte op de (Zaanse) woningmarkt; kopers hebben minder keuze, moeten snel handelen en vissen al vaker achter het net´. Mijn klanten vinden mijn onafhankelijke positie én het feit dat ik er ben om het hoofd koel te houden erg plezierig. Zijn advies aan toekomstige kopers? Laat je niet gek maken!

Van Diepen Vastgoedadvies is het makelaarskantoor dat zich uitsluitend richt op het aankopen en taxeren van woningen in de regio groot Zaanstreek. Meer weten? Bel 075-6414639 of loop binnen bij ons kantoor gevestigd aan de Lagedijk 306 te Zaandijk.

Bron: NVM Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2017

Related Post