Onderzoeksplicht. Heb ik dat?!

Een huis kopen is een spannende aangelegenheid en er komt veel kijken bij de aanschaf van je nieuwe ‘thuis’. Natuurlijk ga je niet over een nacht ijs en zet je de voor- en nadelen van je nieuwe droomhuis op een rijtje. Sluit de woning die je op het oog hebt aan bij je woonbehoefte en voldoet het aan jouw eisen en wensen? Maar bovenal ‘voelt’ het goed? Houd je hoofd koel in een wir war van emoties. Een aankoopmakelaar in de arm nemen is hierbij dan altijd nuttig. Als koper kijk je misschien met een té roze bril naar de woning; jouw aankoopmakelaar zet ‘m tijdelijk af en zorgt ervoor dat je met je voeten op de vloer blijft. En natuurlijk wijst hij je op aspecten waar je niet direct aan had gedacht.

Onderzoeksplicht

Wist je bijvoorbeeld dat je als koper onderzoeksplicht hebt? In deze blog ga ik wat dieper in op deze plicht van de koper. Een vaak over het hoofd geziene plicht, maar een o zo belangrijke! Maar wat houdt dit nu precies in? De onderzoeksplicht betekent dat je als koper zowel de bouwkundige als juridische staat van de woning moet onderzoeken. Natuurlijk heeft de verkoper de plicht om jou te informeren over ernstige of onverwachte gebreken. Denk hierbij aan een lekkage of kwaliteit van de fundering. Maar dit geldt niet voor gebreken die je als koper kunt zien zoals bijvoorbeeld achterstallig onderhoud van de kozijnen of scheuren in de muren. Het is bij de bezichtigingen dus goed opletten geblazen! Gebreken die bij de bezichtiging zichtbaar zijn, kunnen later niet als verborgen gebrek worden aangemerkt en zijn de kosten die hiermee gemoeid zijn voor rekening van de koper! Maar naast de bouwkundige staat, is zeker ook de juridische staat van de woning een onderzoek waard! Hoe zit het met gegevens van kadaster? Komen die overeen met wat je dénkt te kopen? En dan de erfdienstbaarheden. Is er recht van overpad, recht op uitzicht of recht van weg van toepassing?

Voorbeelden uit de praktijk

Bij het inschakelen van een aankoopmakelaar, neemt de aankoopmakelaar de verantwoordelijkheid van de onderzoeksplicht van je over.
In de praktijk kom ik regelmatig zaken tegen die zonder een nader onderzoek tot vervelende situaties hadden kunnen leiden. Recentelijk heb ik afwijkingen in de erfgrenzen in de verkoopbrochure vs. de kadaster gegevens ontdekt. Gelukkig is dit tijdig ontdekt en naar tevredenheid van koper en verkoper opgelost.

Maar let ook op het verschil in woonoppervlakte! Een kleine marge tussen tekening en werkelijkheid is plausibel, maar de verschillen moeten natuurlijk niet te groot zijn. Je wilt er na aankoop niet achter komen dat je huis in werkelijkheid een stuk kleiner is dan je dacht.

Onlangs heb ik een aankoop begeleid van een 2 onder 1 kap woning met naastgelegen steeg. Hier bleek tijdens het aankooptraject dat er geen erfdienstbaarheid was geregeld bij de notaris. Dan denk je een achterom te hebben, maar toch niet…Ook dit is keurig opgelost. Maar zo zie je maar weer. Altijd scherp blijven ?

• Wees kritisch tijdens de bezichtiging. Kijk niet alleen naar de mooie badkamer, maar ook naar de staat van het onderhoud en eventuele gebreken en noodzakelijke reparaties.
• Check de juridische staat: raadpleeg kadaster gegevens, controleer woonoppervlaktes en erfdienstbaarheden.
• En hoe zit het met bestemmingsplannen, milieuaspecten, vereniging van eigenaren?

Ontzorgen

Ten slotte, het kopen van een huis is geen sinecure! Een aankoopmakelaar ontzorgt! Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen, aarzel niet om contact op te nemen voor een vrijblijvende afspraak. De koffie staat klaar!

Related Post