Hoera! Gekocht onder voorbehoud!

Stel. Je hebt je droomhuis gevonden. En het is je, in deze hectische markt, ook nog gelukt om overeenstemming te bereiken over de koopsom, de oplevering en de voorwaarden. Hoera! Je hebt de woning dan gekocht en voor de meesten onder ons, betekent dat een koop ‘onder voorbehoud’.

Twilight zone

Ja, en dan? Dan kom je dus in zo’n vreemde twilight zone.. En die duurt toch ook nog een week of 6! Je bent euforisch; je hebt je droomhuis gekocht en kunt nu écht plannen maken. Maar tegelijkertijd neemt de onzekerheid toe.. Want stel nou dat je de financiering toch niet rond krijgt, of het bouwkundig rapport tegenvalt en een ander licht op jouw droomhuis werpt? Zal ik het al wel aan de buren vertellen of toch nog even wachten?

Regelen

Het tekenen van de koopakte is de eerste stap naar je nieuwe thuis. En tegelijkertijd het startsein van de periode waarin je in rap tempo een hoop moet regelen. Denk aan onder meer je financiering, je werkgeversverklaring, je loonstrook, een bouwkundige keuring, een taxatie en misschien wel de verkoop van je eigen huis.

Nuttige tips

Hoe zorg je er nu voor dat je smooth deze periode doorloopt? Start op tijd met de voorbereiding!
• Breng voordat je op huizenjacht gaat je financieringsmogelijkheden in kaart en oriënteer je bij een aantal hypotheekadviseurs;
• Zorg dat je bij je werkgever de benodigde documenten opgevraagd hebt;
• Plan direct na ondertekening van de koopakte een vervolgafspraak in met de hypotheekadviseur;
• Zet ook meteen de taxatie van de aangekochte woning in gang. De nieuwe regelgeving maakt dat dit tegenwoordig wat langer duurt;
• Relax! En begin vast met dromen van je nieuwe (t)huis. Het komt goed! ?

De 6 weken zijn voorbij. Hoera! Je hebt je droomhuis nu echt gekocht. End of twilight zone. De fles kan open. Proost!

Related Post