Terugkijken

Zo nu en dan even stilstaan en terugkijken is altijd goed. Is hetgeen waar je de hele dag druk mee bent, wel het juiste? Volg je nog steeds je eigen koers? Maar ook goed om je te realiseren wat je allemaal al hebt bereikt! En over dat laatste gesproken…Afgelopen zondag 19 mei heb ik, samen met nog tal van sportieve hardlopers, de finish bereikt van de allereerste Zaanbocht Run! En ik kijk terug op een zeer geslaagd evenement.
De woningmarkt
Als ik nu terugkijk op de woningmarkt van de afgelopen periode, zie ik dat de trends van eind 2018 zich hebben doorgezet: afvlakking van de prijsstijging en de sterke daling in het aantal transacties is voorbij.

Het aanbod

Volgens de NVM-cijfers was er eind 2018 nog een kleine plus in het woningaanbod zichtbaar. In de eerste maanden van 2019 is een daling van het aantal te koop staande woningen zichtbaar. Het aantal transacties in de Zaanstreek en Wormerland in het eerste kwartaal van 2019 was 355. Dit is bijna 25% minder dan in het laatste kwartaal van 2018. Het aantal transacties was toen 470. Ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar is het verschil minder groot (daling ca. 5%).

De prijs

De prijzen van de woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was. De gemiddelde transactieprijs in de Zaanstreek/ Wormerland ligt in Q1 van 2019 min of meer op hetzelfde niveau als het laatste kwartaal van 2018. De gemiddelde transactieprijs ligt op €292.000.

De verkooptijd in deze regio is eveneens licht gestegen. Het afgelopen kwartaal was de verkooptijd 35 dagen. Landelijk gezien ligt de verkooptijd van woningen in het eerste kwartaal van 2019 op 45 dagen. Dat bevestigt dus wel dat de huizen in deze regio nog steeds populair zijn!

Iets meer keuze

De keuze in het aanbod voor kopers in de Zaanstreek/Wormerland neemt iets toe. De NVM krapte-indicator komt uit op 2,7. Dit betekent houdt in dat de woningzoekende in deze regio kan kiezen uit 2,7 woningen; iets meer dan vorig kwartaal (2,1).

Samenvattend: De woningmarkt komt wat meer in balans, ondanks de krapte die er nog steeds is op de woningmarkt.

Tijd om weer vooruit te kijken. In mijn agenda zie ik leuke, interessante afspraken staan. Bezichtigingen, taxaties, kennismakingsgesprekken met nieuwe klanten en een workshop bij de NVM speciaal bedoeld voor Aankoopmakelaars. Ik kijk ernaar uit! Wat heb ik toch een mooi vak.

Related Post